Vse več je dokazov, da je sladkor glavni dejavnik, ki povzroča debelost in srčno-žilne bolezni. Raziskave kažejo, da če bi v ZDA za 10 % zmanjšali porabo sladkorja, bi samo v zdravstvu prihranili več kot milijardo dolarjev.

O nevarnostih sladkorja je nedavno v velikem intervjuju govoril ameriški nutricist dr. Robert Lustig, ki je postregel z zastrašujočo številko. Danes ima v ZDA 70 % ljudi previsoko težo. Leta 2020 jih bo 75 %, leta 2030 pa že 86 % predebelih. Evropa ni daleč stran. Trenutno smo pri 54 %, leta 2020 pa bomo že zelo blizu 80 %. Glavni razlog je seveda sladkor, še posebej tisti, ki ga ne vidimo – fruktoza.

Nekateri so mnenja, da naravni sladkor ni problematičen, Lustig pa pravi, da je treba upoštevati tudi tega. Če želite ohraniti telesno težo, potem lahko na dan pojeste največ 25 gramov sladkorja, če pa želite hujšati, pa si na dan ne smete privoščiti več kot 15 gramov sladkorja.

Sladko, ki te ljubim sladko

Da ima Lustig prav, lahko hitro ugotovimo, če običajna sladila zamenjamo s stevio. S tem bodo kave in čaji enako sladki, količina sladkorja pa se bo zmanjšala za 10-krat. Problem sadnega sladkorja pa ostaja še naprej, saj smo že s tremi jabolki presegli dnevno dovoljeno količino sladkorja.

Kaj pravzaprav je Fruktoza?

Fruktoza ali sadni sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki je najbolj topen med vsemi sladkorji. Poleg tega je fruktoza za 73 % bolj sladka od običajnega sladkorja, na leto pa v svetu pridelamo približno 240.000.000 kilogramov fruktoze v kristalni obliki. Največ fruktoze najdemo v sadju, zelenjavi in medu.

In kakšne težave lahko nastanejo zaradi preobilice sladke hrane? O tem pa v članku Fruktoza in 12 bolezni, ki jih povzroča.

  • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Fruktoza in 12 bolezni, ki jih povzroča”

  1. Zlobni pravi:

    Hočemo, ponovno svojo proizvodnjo sladkorja, za bolj zdravo in debelo družbo !!!

  2. Bisa pravi:

    Če nam že Sladkogorske ne dajo nazaj, pa se dajmo borit za družbo brez sladkorja. Ali pa vsaj za družbo z naravnim sladkorjem (med, sadje, stevia …). Se pa strinjam, da bi morala biti Slovenija samozadostna glede hrane. Predvsem zato, da vemo, kaj jemo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !